četvrtak, 26. siječnja 2017.

TJELESNA AKTIVNOST DJECE TIJEKOM REDOVNOG BORAVKA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Promjene načina života i suvremeni svijet uvelike je utjecao na odrasle, pa tako i na djecu. Djeca su sve manje fizički aktivna i uz to imaju veliki pristup nezdravoj prehrani te lošim navikama koje sputavaju njihov kvalitetan rast i razvitak. Upravo to stjecanje zdravih navika, koje uključuju i tjelesnu aktivnost, može pomoći djeci da izbjegnu mnoge bolesti među kojima se ističu kardiovaskularne bolesti i pretilost.




Međutim, postavlja se pitanje kolika se razina tjelesne aktivnosti smatra potrebnim minimumom tjelesne aktivnosti u populaciji školske djece i omladine u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja? Preporuke WHO za djecu od 5 do 17 godina ukazuju na minimalno 60 minuta umjerene do žustre tjelesne aktivnosti dnevno, osobito aerobnog tipa, te barem tri puta tjedno aktivnosti koje uključuju mišićnu jakost. Posljedica nekretanja kod tako male djece narušava njihov skladan rast i razvoj, te je iz toga razloga djeci potrebno omogućiti svakodnevno kretanje u vrtićima i u obitelji, te pratiti njihove funkcionalne sposobnosti koje su u izravnoj vezi s pojavom pretilosti. Za djecu i mlade ljude, tjelesna aktivnost uključuje igru, sport, kućanske poslove, rekreaciju, tjelesnu i zdravstvenu kulturu ili planirane vježbe u kontekstu obitelji, škole i društvenih aktivnosti. Analizirajući dnevnu tjelesnu aktivnost, uočeno je kako djeca starosti 5-12 godina prosječno naprave 16.133 (dječaci), odnosno 14.124 (djevojčice) koraka tijekom radnih dana. 

U predškolskoj dobi dijete bi se trebalo kretati veći dio dana, jer je to njegova osnovna potreba neophodna za rast i razvoj. 
Dokazano je da posljedični odnos pretilosti i tjelesne aktivnosti vuče korijene još iz predškolske dobi, te stoga sve više istraživanja polaže veliki značaj upravo na razdoblje prije polaska u školu, jer je potvrđeno kako djeca predškolske dobi tjelesnom aktivnošću smanjuju rizik od prekomjerne težine i pretilosti u kasnijim fazama života. Stupanj aktivnosti u predškolskoj ustanovi uvelike ovisi o materijalnim uvjetima i radu odgajatelja. Okruženje, te dostupnost prostora, igara i rekvizita izrazito utječe na razinu tjelesne aktivnosti djece u predškolskim ustanovama, jer svugdje u svijetu sve više djece pohađa predškolske ustanove. No, koliko se djeca zapravo kreću za boravka u vrtiću, kreću li se jedni više nego drugi, postoji li razlika po spolu, te koliko je tjelesna aktivnost djece zastupljena određenim aktivnostima u koje su djeca uključena, osnovni je problem ovoga rada.




ISTRAŽIVANJE

Cilj ovog  istraživanja bio je utvrditi ukupnu količinu tjelesne aktivnosti djece predškolske dobi tijekom pet dana boravka u vrtiću u vremenskom razdoblju od 8,30 do 11 sati.
Rezultati istraživanja pokazali su kako djeca u predškolskoj ustanovi naprave prosječno 3427 koraka tijekom 150 minuta boravka u vrtiću, prijeđu približno 2,8 kilometara, uz potrošnju energije od 99 kalorija. Za odrasle osobe uvriježeno je mišljenje kako 10.000 koraka pretpostavlja potrošnju od 150 kcal,16-17 a iz ovih rezultata vidljivo je kako su dobivene vrijednosti kod djece predškolske dobi približne navedenim pretpostavkama.
Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja tjelesne aktivnosti djece u predškolskim ustanovama, a rezultati su pokazali kako su djeca tjelesno aktivna u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja, te naprave između 2100 i 5460 koraka u danu, ovisno o dnevnom programu. Rezultati također pokazuju kako nema razlika u aktivnosti između dječaka i djevojčica u broju koraka, ali su uočene razlike između pojedinih dana u tjednu.

ZAKLJUČAK

Svakako, svakoj predškolskoj ustanovi trebalo bi biti u cilju poboljšati tjelesnu aktivnost djece i osvijestiti ih o njenoj važnosti. Osobno smatram da je bitno da znaju koliko je važna zdrava prehrana, različite igre i sportovi koji ih konstatno pokreću, kako bi se razvijali na što bolji mogući način i da sami znaju da to rade zbog sebe i svoga zdravlja. Također, osim provedbe edukacijskog programa, djeci je nužno svakodnevno omogućiti prostor i vrijeme za igru u kojoj dominiraju tjelesne aktivnosti. Vrlo je važno da i roditelji znaju na koji način pristupiti ispravnom odgoju svoje djece uključujući razgovore o važnosti njihovog zdravlja kao i obrazovanja.

Smatrate li redovnu tjelesnu aktivnost potrebnom za razvitak djeteta? 😊
Kako biste vi potaknuli svoje dijete da se bavi aktivnostima koje mu pomažu da ostane zdravo?

Više o ovoj temi možete pronaći u članku ''Tjelesna aktivnost djece tijekom redovnog boravka u predškolskoj ustanovi'' autora Zvonimira Tomca, Tihomira Vidranskog i Jelene Ciglar.
Link za članak:
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=224007






32 komentara:

  1. Smatram da je tjelesna aktivnost jedan od najbitnijih čimbenika za normalno funkcioniranje. Djecu trebamo poticati da se što više kreću, kako od strane roditelja tako i od strane ustanova u kojima djeca provode skoro pola svog dana.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tjelesnu aktivnost zaista smatram jednom od važnijih čimbenika djetetova razvoja. Razlog tome je što možemo uočiti kako je sve više mladih danas pretilo te kako se uopće ne kreću, ne borave vrijeme u prirodi, ne bave se nikakvim sportom. Djecu treba od malih nogu poticati na bavljanje tjelesnom aktivnošću jer će im to jednog dana svakako biti od velike pomoći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, previše su navikli na spavanje, igrice na mobitelima i slično što ih uopće ne pokreće.

      Izbriši
  3. Tjelesna aktivnost je vrlo važnn čimbenik za normalan razvoj djeteta. Djecu bi trebalo poticati da se više kreću i igraju umjesto da provode vrijeme u kućama igrajući igrice.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tjelesna aktivnost je jako bitna za razvoj djeteta. Treba ih tirat van da se igraju i uzet im mobitele.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tjelesna aktivnost je važna, djecu treba poticati da se kreću i da se " skinu" sa mobitela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako, ne bi trebali jednog dana kao roditelji dati mobitel djeci u ruke samo da ih zabavimo..

      Izbriši
  6. Svakako djecu poticati na kretanje, izlazak na zrak, tjelesnu aktivnost i svaki oblik sporta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna tema! Tjelesna aktivnost je itekako bitna za razvoj djeteta. Nazalost, ni manju djecu nisu zaobisli pametni telefoni i internet te i oni sve vise provode vremena igrajuci igrice u kuci umjesto da se igraju s djecom. Svoje dijete bi potaknula tako da ga upisem na neki sport ili aktivnost te ako mu se svidi, da se i drzi toga. Uz to, djecu se igrom moze potaknuti na sve. Dovoljna je lopta i priroda! Ne razumijem roditelje koji djeci dopustaju da svoje djetinjstvo provode pred ekranima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ! Tako je, trebali bi i roditelje bolje poučiti o ovoj temi.

      Izbriši
  8. Smatram da je tjelesna aktivnost jedna od ključnih stvari za dobar razvitak djeteta. To ne mora nužno biti aktivnost bavljenja sportom, već i čest odlazak u prirodu, šetnje, na izlete i sl. mogu pridonjeti kvalitetnoj tjelesnoj aktivnosti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tjelesna aktivnost je svakako važna za razvoj djeteta. Postoje mnogi načini na koje bi se dijete moglo animirati te navesti na tjelesnu aktivnost kroz različite i zanimljive načine igranja. Različiti izleti i istraživanja prirode mogu biti jako poticajni za djecu i navesti ih na veću aktivnost.

    OdgovoriIzbriši
  10. Smatram da je tjelesna aktivnost važna za razvoj djeteta. Naučila bi djete da je život predivan i isto bi mu pokazala i sa samim tim saznanjem djete bi htjelo duže živjeti pa bi tako bilo potaknuto na tjelesnu aktivnost.

    OdgovoriIzbriši
  11. jedan od važnijih čimbenika razvoja. Od malih nogu treba ih poticati i učiti o važnosti i blagodatima tjelesne ativnosti

    OdgovoriIzbriši
  12. Sjecam se nas kao djece koliko smo vremena provodili u parkovima, mame su nas molile da dođemo doma stogod pojest nama se nije dalo. Današnja djeca se ne miču sa kompjutera i ne socijaliziraju se na normalan način. Smatram da bi roditelji trebali pripaziti na kretanje svoje djece i poticati ih na sportske aktivnosti. Ps. Jako lijepo obrađeno !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daa istina, fale mi ta vremena..više nema djece po ulicama. Hvala puno :)

      Izbriši
  13. Redovnu tjelesnu aktivnost smatram važnom za razvoj djece jer tjelesni razvoj nije manje bitan od bilo kojeg drugog razvoja. Provodi se previše vremena sjedeći u školskim klupama pa bi tjelesna aktivnost bila poželjna za razgibavanje ukočenih tijela. Dijete bi potaknula na tjelesnu aktivnost tako što bi mu ponudila mogućnost izbora neke aktivnosti koja mu se najviše sviđa i pokušala mu pokazati da tjelesna aktivnost može biti zabavna.

    OdgovoriIzbriši
  14. Smatram da djeci tjelesnu aktivnost treba predstaviti kako igru kako bi se djeca više zainteresirala. Po mom mišljenju djecu treba potaknuti da se igraju na svježem zraku što je dobro za njihovo zdravlje i za interakciju s drugom djecom. Smatram da bi iz tog razloga svaka predškolska ustanova trebala imati igalište na otvreno i tako poticati tjelesnu aktivnost već od najranije dobi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, kada shvate kao igru vjerojatno će ju brže i bolje prihvatiti !

      Izbriši
  15. Tjelesnu aktivnost smatram svakako važnom za razvoj djece. Isto tako, tjelesna aktivnost ima veliko značenje u razvoju i održanju ljudskih
    sposobnosti tijekom života, što znači da je važan faktor u postizanju optimalnog stanja zdravlja,
    a ujedno djeluje na smanjenje rizika pojave različitih bolesti. Stoga ,svakako da je i više nego važna..
    Djeci bi tjelesnu aktivnost približila kroz igru,da ju ne gledaju sa nekim naporom.


    Postovi su ti odlični,svakako bi mogla i napraviti neki blog,jer privlačiš pažnju čitateljima ! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Tjelesna aktivnost vrlo je važna za razvoj djeteta te se treba poticati od malena. Poticati se može tako da se djecu upiše na nekakav sport ili aktivnost koju ona vole ili za koju se zanimaju. U današnje vrijeme djeca se jako malo kreću zbog razvoja tehnologije pa svoje slobodno vrijeme provode samo pred računalima i mobitelima. Roditelji djeci moraju usaditi da je tjelesna aktivnost vrlo važna te ih trebaju poticati.

    OdgovoriIzbriši
  17. Djecu treba poticati na aktivnost i posrt kako bi se ona mogla bolje razviti uvesti neke igre kojima bi se ona mogla baviti te ih možda potaknuti da se pridruže nekoj sportskoj grupi.

    OdgovoriIzbriši
  18. Tjelesna aktivnost vrlo je bitna za zdrav zivot, kako kod djece tako u kod odraslih. Djecu je najbolje potaknuti na aktivnost kroz razne igre, primjerice lovice ili Ih upisati na neku vanskolsku aktivnost.

    OdgovoriIzbriši
  19. "U zdravom tijelu, zdrav duh."

    Tjelesni razvoj djeteta ne smije biti zanemaren. Važno je da se dijete redovno bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti. No imam osjećaj da je u današnjem školskom sustavu fizička aktivnost zanemarena. U vrijeme razvoja jedan ili maksimalno dva sata tjedno tjelesne i zdravstvene kulture na nekih 20-30 sati sjedenja u školi (pa zatim kod kuće) za računalom je premalo.

    Smatram da bi učitelji mogli malo slobodnije voditi satove tjelesnog i nuditi više aktivnosti djeci, a ne samo npr. graničar i nogomet. Ne vole sva djeca podjednako te aktivnosti.

    OdgovoriIzbriši
  20. Tjelesna aktivnost je veoma važna u razvoju. Smatram da bi se svoj djeci trebalo omogućiti da treniraju neki sport u bilo kojem klubu jer danas baviti se sportom je financijski teško. Satovi tjelesne i zdravstvene kulture su prekratki za ozbiljnu aktivnost, a i u većini škola smatraju da je tjelesni za zabavu i ako treba nadoknaditi satnicu većina učitelja uzima tjelesni. Naravno djecu ne možemo prisiljavati da se bave nečim ako ne želi, ali moje dijete će uvijek imati izbor i potporu ako će se željeti baviti sportom jer sport je važan i za tjelesni razvoj a i kroz sport nauči puno drugih osobina kap što su upornost, zajedništtvo, itd.

    OdgovoriIzbriši
  21. Kada sam ja išla u vrtić, ali bilo je davno, nije bilo toliko aktivnosti za djecu koliko ima danas. Imali smo igralište, pješčanike, trčali smo u krugu vrtića ali ništa posebno. Svaki dan sat, dva van, nadisat se zraka, uvaljat u pijesak i natrag u zatvoreni prostor.
    Tjelesna aktivnost je bitna, djeca su sve deblja i deblja, umjesto parka biraju tablet i igrice, treba im uzet iz ruke, prvo sebe pokrenut i dignut sa kauča i povest dijete na livadu i trčat s njim. Treba mu pokazat da je to zdravo, upisat neki sport i bodriti ga.

    OdgovoriIzbriši
  22. Smatram da je tjelesna aktivnost jako bitna za razvoj djeteta. Djete se mora kretati svaki dan jer je to jedna zdrava rutina. Na žalost ako dijete nije upisano na neku izvan nastavnu aktivnost ono nema redovnu tjelesnu aktivnost. To se sve događa zbog zapuštanja tjelesnog u školama.

    OdgovoriIzbriši